STOKROTKA – na wzmocnienie organizmu, siniaki i podrażnienia skóry

stokrotka sałatka

I dłużej już dzionka,
I bliżej słoneczka...
A w polu się gwieździ
Biała stokroteczka.

 

Maria Konopnicka, Nasze kwiaty

 

Według Małgorzaty Kalemba-Drożdż, blogerki i entuzjastki jedzenia kwiatów i dzikich roślin, stokrotka „to jeden z najbezpieczniejszych jadalnych kwiatów.” A że czas jej kwitnienia niedawno się rozpoczął, czemu nie zaprosić jej, by wniosła nieco wiosny również na nasze talerze. Liście stokrotki stanowią bowiem wspaniały zamiennik szczypioru w twarożku czy jajecznicy, a sałatka z rukoli, pomidorów i oliwek udekorowana jej kwiatami prezentuje się prawdziwie wyjątkowo! A jeśli masz małe dzieci, na pewno zainteresuje cię fakt, że ze stokrotek w łatwy sposób można przygotować maść na siniaki i otarcia, natomiast olejek możesz sama wykorzystać, by usunąć przebarwienia skóry.

Stokrotka kwitnie od początku marca do pierwszych jesiennych przymrozków. Zarówno ta rosnąca dziko, jak i ta uprawiana na ogródkach, jadalna jest w całości. Jej płatki nie mają wyczuwalnego smaku, jednak próbując całych główek będziemy mogły wyczuć orzechową, czy jak twierdzą inni ziołową, nutę. Jej surowe kwiaty oraz liście wykorzystuje się podczas przyrządzania sałatek, zapiekanek, zup oraz do dekoracji tortów, a stokrotkowe napary pije się dla ogólnego oczyszczenia i wzmocnienia organizmu, złagodzenia kaszlu (działa wykrztuśnie), obniżenia ciśnienia, a w przypadku kobiet także uregulowania miesiecznych krwawień. Napary ze stokrotki stosowane zewnątrznie wykorzystuje się do okładów na stłuczenia (zmniejsza obrzęk, łagodzi ból), podrażnienia skóry (ma właściwości bakteriobójcze, ściągające i przyspieszając gojenie) oraz miejsca ugryzienia przez owady (jeśli nie ma się naparu pod ręką wystarczy rozetrzeć w palcach świeży listek i przyłożyć w odpowiednie miejsce), jak również do przemywania oczu przy delikatnych stanach zapalnych. Panie natomiast, które pragną rozjaśnić skórę i wybielić piegi, mogą w tym celu wykorzystać samodzielnie przyrządzony olejek (przepis poniżej).

stokrotka podłużne

Przepisy:

 

Napar na przeziębienie, kaszel i katar:

Garść kwiatów stokrotki zalewam 250ml wrzącej wody i odstawiam pod przykryciem na kilkanaście minut. Odcedzam kwiaty, a powstały napar piję trzy razy dziennie.

Napar na zwichnięcia i stłuczenia (do stosowania zewnętrznego w formie kompresów):

1 łyżkę stołową suchych lub 2 łyżki świeżych kwiatów stokrotki zalewam szklanką zimnej wody i doprowadzam do wrzenia. Gotuję kilka minut, po czym odstawiam do ostudzenia. Odcedzam kwiaty i napar gotowy do wykorzystania!

Olejek na otarcia i siniaki

Świeże, zdrowe kwiaty stokrotek wkładam do słoika i zalewam oliwą lub olejem słonecznikowym, ze słodkich migdałów czy orzechów włoskich tak, by w całości zostały nim pokryte. Zamknięty słój wstawiam do garnka z wodą (powinna sięgać do ok. 2/3 wysokości słoika), a dla ochrony pomiędzy nim a naczyniem układam cieńką ściereczkę. Doprowadzam do wrzenia, po czym na minimalnym gazie gotuję 2,5 h. Po przestygnięciu odcedzam kwiaty, a gotowy olejek przechowuję w słoiku trzymanym w ciemnym, chłodnym miejscu. 

stokrotka olej

Maść na otarcia i siniaki

1/4 szklanki olejku ze stokrotek (sposób przygotowania powyżej) rozpuszczam w wodnej kąpieli wraz z 20 ml wosku pszczelego. Przelewam do małego pojemniczka i zostawiam do ostygnięcia. Tak przygotowana maść utrzymuje świeżość przez przynajmniej 12 miesięcy.

Maseczka na przebarwienia i podrażnienia skóry

Olejek (sposób przygotowania powyżej) łączę w odpowiadających mi proporcjach z otrębami owsianymi. Gotowe do użycia natychmiast po przygotowaniu!

 

stokrotka

Leave a Reply