KURKUMA, MAGICZNA PRZYPRAWA…

mleko-z-kurkuma

Rozgrzewająca, lekko pikantna, o specyficznym smaku i korzennym zapachu. Od dawna wykorzystywana w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej, u nas jednak nieznana i nieco niedoceniana. Chciałybyśmy oddać należny jej szacunek. Stoi u nas na półce honorowej, tuż nad barem, pyszniąc się swym nasyconym kolorem.

Wszechstronność kurkumy dość wcześnie skłoniła naukowców do jej dokładnego zbadania. Zaczęto jak to zwykle bywa od analizy składu chemicznego. Pierwszą wyizolowaną substancją była kurkumina, odpowiedzialna za żółtą barwę rośliny. Dr. Bharat Aggarwal, pionier w dziedzinie badań nad kurkuminą z Centrum Badań nad Rakiem im. Andersona w Houston udowodnił, że kurkumina działa przeciwko rakowi we wnętrzu komórki.

Kurkumina działa antyoksydacyjnie, czyli przeciwutleniająco, wymiatając wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie tzw. chorób cywilizacyjnych. Ma również właściwości przeciwzapalne, działa oczyszczająco na krew, wspomaga pracę trzustki i wątroby oraz  obniża poziom cholesterolu.

Po ostatnie, choć niekoniecznie najmniej ważne... jej właściwości sprawiają, że przyspieszeniu ulega proces trawienia, poprawia się także metabolizm. Dodawana do potraw regularnie na stałe zmienia nasz metabolizm i sprawia, że znacznie szybciej redukujemy tkankę tłuszczową. Kurkuma ogranicza rozwój adipocytów – komórek tłuszczowych, równocześnie wspomagając proces ich apoptozy, czyli samo-zniszczenia danej komórki.

W magii wykorzystywana jest przy zaklęciach dotyczących kierowania innymi ludźmi, rozbudzania namiętności oraz budowania zaufania, a także przy egzorcyzmach, oczyszczaniu i przełamywaniu/dezaktywowaniu wcześniej rzuconych zaklęć.

* * *

Jako że w Czarodzielnia Café  kurkumę kochamy, spotkać ją można nie tylko w naszym ulubionym indyjskim dhalu. Polecamy Wam napój Helios czyli złote mleko, z dodatkiem kurkumy, miodu, cynamonu i odrobiny pieprzu, który wzmacnia kilkukrotnie przyswajanie kurkuminy. Kubeczek tego magicznego nie tylko sprawi, że będziecie promieniować zdrowiem i urodą. Ma też właściwości uszczęśliwiające.

Cóż więc może być lepszego na jesienny, deszczowy dzień, niż gorący, aromatyczny napój, który wyglądem przypomina słońce zamknięte w kubku?

* * *

Leave a Reply