HERBATKA Z KOZIEJ BRODY – ASPIRYNA W TRADYCYJNYM WYDANIU

kozia broda - wiązówka błotna2

Kozia broda – inaczej zwana wiązówką błotną, kropidłem błotnym, parzydłem wiązowym, tuławą łąkową, tuławą szerokolistną, królową łąk czy bobrowym strojem - najbardziej znana jest ze swoich kwiatów, jednak surowcem są również jej liście, ziele oraz kłącza wraz z korzeniami. Występuje w całej Europie Środkowej i Północnej, a spotkać ją można przy nasłonecznionych rowach, na wilgotnych łąkach i w mokrych lasach, a także na nadbrzeżach wód i bagnach. Ze względu na swój urok i zapach sadzona jest również w parkach i ogrodach jako roślina ozdobna. Jej łacińska nazwa to Filipendula ulmaria.

W medycynie ludowej kozia broda znana jest przede wszystkim jako odpowiednik aspiryny. Przyrządzony z niej napar posiada właściwości przeciwgorączkowe (za sprawą zawartości salicyny), napotne, moczopędne i przeciwreumatyczne, dzięki czemu wspaniale nadaje sę do walki z przeziębieniami, grypą, a także nieżytami dróg oddechowych. Dawniej wykorzystywano ją również do zwalczania pasożytów przewodu pokarmowego oraz jako ziele przeciwbiegunkowe i przeciwkrwotoczne. Naparem z ziela koziej brody można również przemywać trudno gojące się rany, wrzody, wypryski, a także używać go jako płukanki zapobiegającej wypadaniu włosów. Znana już w średniowieczu, choć o jej szerszym zastosowaniu wiemy dopiero z XVIII-wiecznych źródeł.

Kwiaty.

O miodowym zapachu, zawierają olejki eteryczne, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, sole mineralne oraz glikozydy fenolowe (spireinę i salicynę). Ich pyłek bogaty jest w witaminy; B1, B2, C i E.

Dodane w trakcie produkcji wina, miodów pitnych i ziołowych piw,  zapewniają im bogatszy aromat. Można je dodawać również do deserów oraz dżemów, którym nadadzą delikatny migdałowy posmak. Wykorzystywane jako dodatek do herbaty.

Kwiaty wiązówki błotnej najczęściej stosowane są jako środek napotny w chorobach, którym towarzyszy gorączka. Mają działanie nie tylko przeciwgorączkowe, ale również łagodzą bóle mięśniowe.

Kwiaty zbieramy w trakcie kwitnienia (czerwiec, lipiec). Suszymy w ciepłym (nie więcej niż 30 stopni Celcjusza), ciemnym i przewiewnym miejscu, luźno rozłożone na papierze lub podwieszone pod sufitem kwiatami do dołu.

kwiaty na grypę i przeziębienie

mieszanka napotna z wiązówki i lipy

mieszanka napotna z wiązówki i lipy

Liście:

Liście – szerokojajowate, z góry ciemniejsze, z dołu jaśniejsze – mogą być podawane jako element sałatek lub przyrządzane na wzór szpinaku. Nadają ciekawy smak zupom jarzynowym oraz sosom, a także ziołowym herbatom, których mogą być jedynym lub jednym z kilku składników.

herbata z liści koziej brody

kozia broda - wiązówka błotna

kozia broda - wiązówka błotna - herbata z liści

Kłącza:

Mięsiste i po ugotowaniu mogące stanowić alternatywę dla szparagów, a także dodatek do sałatek, surówek, zup oraz sosów.

kłącza koziel brody ala szparagi

Sezon na kozią brodę trwa, życzę więc udanych wypraw do lasu i na łąki oraz smacznego! <3

MiraRudnicka

 

poczuj pełnię i zacznij wymiatać

Leave a Reply